Kostpolitik Sundeved Efterskole

Sundeved Efterskole har en kostpolitik, som er vedtaget af ledelse og medarbejdere.

Skolen ønsker at servere en sund og varieret kost, give gode spisevaner og madkultur og i det hele taget opdrage til god dansk bordskik. Et måltid skal også være en god sanseoplevelse. Maden er tilrettelagt efter, at det er aktive elever. Vi tager hensyn til elever med specielle behov, f.eks glutenallergi.

Madplan

Der bliver lavet en madplan for ca. 4 uger ad gangen efter disse retningslinjer:

  • 2 x hakket kød,
  • 1 x fisk,
  • 1 x hel kød,
  • 1 x fjerkræ.

(dette er en rettesnor, som godt kan variere)

Vi udnytter danske råvarer i størst muligt omfang, fx køber vi æbler og pærer ved lokal frugtavler i hele sæsonen. Og vi prøver at begrænse køb af frugt og grønt, som kommer fra oversøiske lande (co2). Vi bager selv det meste af vores brød – også rugbrød.

Morgenmad

Morgenmaden serveres som buffet med et sundt udvalg. Hver dag er der et ekstra tilbud ud over de faste tilbud. Mandag: Rugfras. Tirsdag: Havregrød. Onsdag: Græsk yoghurt eller skyr med frugtkompot. Torsdag: Øllebrød eller blødkogte æg. Fredag: Hjemmelavet frugtyoghurt. Lørdag og søndag: Rundstykker, smøreost, pålægschokolade og juice.

Mellemmåltider

Mellemmåltiderne er grovboller, frugt, gulerødder og vand. Eleverne har altid mulighed for at hente havregryn i køkkenet til at have på gangen, dog skal de selv sørge for mælk og sukker. Hvis der er afmålte mængder kage, tilbydes der altid en rugbrødsmad eller andet groft bagværk.

Middagsmad

Til middagsmaden er der salatbar. Der varieres mellem ris, pasta og hjemmeskrællede kartofler. Vi får leveret friske grøntsager 2 gange om ugen.

Aftensmad

Aftensmad består af 2-3 lune retter. Der kan være rester fra dagen før. Lun leverpostej og pålæg. Salat og mindst en slags fisk. Vi begrænser brugen af fede saltater. (Italiensk salat og remoulade m.m.)

Andet

  • Der serveres mælk til morgenmad og aftensmad, ellers er der vand til måltiderne,
  • Der serveres kun kage 1-2 gange om ugen, ellers er det gærbrød,
  • Dessert bliver kun serveret i weekender og ved festlige lejligheder,
  • Vi serverer klassiske danske retter og prøver engang imellem også retter fra andre kulturer.
  • Vi bruger ikke pulver til f.eks kartoffelmos o.l.,
  • Vi laver de fleste ting fra bunden.

Vi er åbne for elevernes ønsker og tager det med i planlægningen af madplaner, så vidt det kan passe ind. Der er altid elever med i køkkenet. De er på skift i de forskellige arbejdsområder, så de får et indblik i den daglige rutine.

LINJEFAG

Volleyball

Læs mere
LINJEFAG

Springgymnastik

Læs mere
LINJEFAG

Fodbold

Læs mere
LINJEFAG

Musik

Læs mere
LINJEFAG

Billedkunst

Læs mere
LINJEFAG

Outdoor

Læs mere
LINJEFAG

Rytmisk gymnastik

Læs mere
LINJEFAG

Badminton

Læs mere